Restoran Fontana

7 najtraženijih jela u Srbiji

31.10.2019.
7 najtraženijih jela u Srbiji

Neka jela popularna u našoj zemlji, iako nisu originalno iz Srbije, prihvaćena su kao domaća i karakteristična za ovaj kraj. Bilo da ste turista ili živite u Srbiji, ova jela se često nađu na Vašoj trpezi, i rado ih poručujete u restoranima. Izdvojili smo sedam najtraženijih jela kojima malo ko može da odoli.

  • Sarma

Postavimo činjenice na prvo mesto: sarma je najpopularnije jelo u Srbiji! Skoro sve bake i majke su se trudile da nama jedna od asocijacija na ovo jelo bude uspomena iz detinjstva. Svaka je imala neku svoju malu tajnu u čemu se krije šmek, ali generalna slika je: kiseli kupus, mleveno meso, pirinač, začini po želji. Većina turista se na prvi ukus zaljubi u ovo jelo jer se upotreba kiselog kupusa u redovnoj ishrani koristi više među Slovenskim narodima.

  • Ajvar

Ajvar ne spada baš u obrok, ali se rado jede uz većinu jela, a nekad je dovoljno i samo parče hleba. Osnovna podela je na običan i na ljuti, a iz godine u godinu nastaju modernije varijacije ovog priloga.”Slani džem” kako ga ponekad zovu, prava je poslastica i popularno posluženje pretežno u jesenjim i zimskim danima, kada prođe sezona pečenja paprika. Smatra se jednim od najvećih brendova južne Srbije, a u Zaječaru se održava nacionalno takmičenje u pravljenju ajvara pod nazivom “Izađi mi na teglu”. 

 

  • Karađorđeva šnicla 

Ovo jelo je nastalo 1956. godine i njegov tvorac je Titov lični kuvar Milovan Mića Stojanović. Idejno, originalno punjenje je kajmak, mada domaćice i restorani danas prave svoje kombinacije sa različitim vrstama sira i suhomesnatih proizvoda. Karađorđeva šnicla je izuzetno zasitno jelo, i često se desi da se porcija pojede iz dva puta. To ne umanjuje kvalitet niti potražnju ovog jela. 

  • Zlatiborski kajmak 

Ponekad je ljudima prva asocijacija na Zlatibor, umesto planine, snega i odmora, njihov čuveni kajmak. To najviše govori o popularnosti i potražnji za ovim proizvodom. Tradicija pravljenja ovog delikatesa se prenosi sa kolena na koleno već vekovima jer je stočarstvo bila glavna privredna delatnost, te su skoro sve varijacije mlečnih proizvoda nastajale na ovim prostorima. Ono što je karakteristično za kajmak je da je to jedan od mlečnih proizvoda koji se najlakše prave. Kao i za ajvar, i za kajmak važi da se može jesti kao jedan od priloga salatama i pečenjima, i uz meso sa roštilja pre svega, ali se rado jede i za doručak i u slanim i u slatkim kombinacijama. 

 

  • Riblja Čorba/ Paprikaš

Ovo kultno  jelo potiče iz Gornjeg Podunavlja, i nekada se smatralo hranom siromašnih ribarskih porodica, ali je specifičan ukus i miris prevazišao klasne razlike i postao  popularno i traženo jelo svuda. Ovo se ni danas nije promenilo, sem što ovo jelo nećete naći u svakom restoranu, već specijalizovanim. U Srbiji ima nekoliko takmičenja u kuvanju ribljih čorbi i paprikaša na otvorenom, a ovom jelu posebnu draž daje kuvanje u kotliću sa mnogo različitih začina. Još je lepši u dobrom društvu, a od toga kakvo će jelo ispasti zavisi i za koju ribu se kuvar odluči.

  • Ćevapi

Ako ste mislili da će ova lista proći bez kraljeva roštilja, grdno ste pogrešili. Mleveno meso uvaljano u male valjke i pečeno na roštilju, je pored sarme, jedno od najtraženijih jela u Srbiji. Skoro svaki restoran ili fast food lokal ima ovaj specijalitet. Ćevapi se uglavnom jedu u lepinji( još ako je domaća, pečena u peći - savršeno!),  uz sitno sečeni crni luk, povremeno kajmak i ljutu papričicu. Naravno, mogu se jesti u bilo kojoj kombinaciji, od kojih su nekad samo Srpska ili Šopska salata. 

  • Musaka

Ne samo da vlada večita rasprava da li je musaka naše ili grčko jelo, već je ta rasprava prava zabluda. Originalno, ovo jelo potiče iz Iraka i prvo ime joj je magmuma. Prvi put se zapis o njoj pronalazi u Iračkom kuvaru iz 13. veka. Moderna verzija musake, nastaće šest vekova kasnije, kada je grčki student Celementes, tokom studija kulinarstva u Francuskoj, promovisao tradicionalno jelo kao jelo sa tri sloja: donji od patlidžana, srednji od mlevene jagnjetine dinstane na crnom i belom luku, paradajzu, travama, začinima poput cimeta i crnom biberu, i gornji sloj od bešamela. Bešamel je dodat kao dodir Francuske. Kod nas se musaka najviše pravi od mešanog mlevenog mesa i krompira, slede patlidžan, a za njim tikvice. 

 

Složićemo se da su sva ova jela ukusna! Neka od ovih jela i mnogo drugih specijaliteta, za Vas priprema Restoran Fontana, stoga svratite! 

 

Blog

Avantura zvana “organizovanje venčanja”

Bilo da je vaša lepša polovina izgovorila preliminarno “DA” na neki sasvim romantičan način ili ste jednostavno postigli...

Rekli su o nama:

Vrhunski restoran, odlična bašta čiste sobe, ljubazno osoblje, vrhunska hrana.

Željko