Restoran Fontana

Bonton u restoranu: mali podsetnik lepog ponašanja

21.03.2019.
Bonton u restoranu: mali podsetnik lepog ponašanja

Bilo da se radi o poslovnoj večeri, druženju sa prijateljima, romantičnom izlasku ili nekoj drugoj, svakodnevnoj prilici, oko pravila ponašanja u restoranu većina ljudi često je zbunjena. Opšteprihvaćeno pravilo kaže da se maniri u ugostiteljskim objektima očekuju samo u visokom društvu. Naše ponašanje u restoranu utiče na svaki aspekt obedovanja, a bonton se ne odnosi samo na goste, već i na osoblje. Noviji pristup ugostiteljstvu i savremeni trendovi svakako su izmenili neka pravila, međutim, ona osnovna su se zadržala i svakako predstavljaju jedan od važnijih aspekata dobrog poslovanja ugostiteljskih objekata, ali i užitka onih koji ih posećuju. Iako se ponekad čini komplikovanim, bonton je zapravo jednostavan i nakon što se upoznate sa najosnovnijim stavkama, sledeći odlazak na omiljeno ili sasvim novo mesto biće daleko spokojniji.
Situacija je dvosmerna, naši maniri pomažu zaposlenima u restoranu da steknu sliku o nama, dok mi ocenjujemo i formiramo mišljenje o usluzi na osnovu ponašanja zaposlenih i njihovog profesionalnog pristupa. Ako ste nekada bili u nedoumici, valjalo bi da se prisetite ili naučite nešto novo:

VREME DOLASKA

Ako ste se u restoran zaputili sa prijateljima, kašnjenje od deset minuta je sasvim prihvatljivo i legitimno. Ipak, ukoliko se radi o ručku ili večeri sa saradnicima, kolegama, poslovnim partnerima ili nekim na koga želite da ostavite poseban utisak, dođite nešto ranije pre zakazanog vremena.

PRISTIZANJE U OBJEKAT

Muškarci često prave grešku kada puste ženu da uđe prva. Kada se otvore vrata restorana, nikada ne znamo šta nas tamo čeka, a muškarac je dužan da izvidi situaciju i nakon toga pridrži vrata i propusti ženu da i ona uđe, tek kada je ocenio da je sve bezbedno i u uobičajenom redu.

ODABIR STOLA

U zavisnosti od restorana, svoje mesto možete rezervisati i pre dolaska. Kada to nije slučaj, birate na licu mesta, a ukoliko ste par, trebalo bi da muškarac odabere prigodno mesto, tako da žena može imati pregled čitave prostorije. Pravilno je dovesti ženu do stola, pridržati joj kaput i stolicu i nikako ne dozvoliti da to prvi učini konobar.

MANIRI TOKOM SEDENJA

Skloni smo da greške najčešće pravimo kada se smestimo. Važno je znati da se pamučna salveta stavlja na kolena i tamo ostaje do kraja obeda. Kada je spustite na sto, biće to znak da ste završili. Ona štiti telo i nikako ne bi trebalo da stoji ispod brade niti bi njome trebalo da se brišete. Telo treba da je ispravljeno, dok laktovima nikako ne smete biti naslonjeni na sto.

KORIŠĆENJE PRIBORA

Pribor se uvek uzima po principu: spolja ka unutra. Zaobljeni nož koristi se za predjelo, zaoštreni za sečenje mesa i druge hrane tokom jedenja glavnog jela. Leva ruka rezervisana je za viljušku, a ukršten i okrenut pribor na tanjiru znak je da pravite pauzu. Kada escajg stoji tako da su mu vrhovi na jedanaest, a krajevi na pet časova (ukoliko tanjir posmatramo kao časovnik) to će značiti da ste završili sa jelom. Zveckanje escajgom, srkanje i mljackanje smatraće se nepristojnim.

PORUČIVANJE PIĆA

Konobar se najpre obraća ženskoj osobi. Muškarac saopštava konobaru šta dama pije, a njih dvoje oko izbora pića treba da se dogovore pre nego konobar dođe.

PREGLED JELOVNIKA I ODABIR OBROKA

Po dobijanju jelovnika, žena je ta koja prva bira dok muškarac poručuje, a ukoliko za stolom sede osobe istog pola, onaj koji je pozvan na druženje trebalo bi da naruči prvi.

KORIŠĆENJE ČAŠA

U nekim restoranima, na stolu će vas dočekati čaša za vodu i dve za vino, belo i crno. Ukoliko ne umete da prepoznate njihovu namenu, najbolje je da se obratite konobaru. Stopa kod čaše za vodu niža je od one kod čaše za vino, te ćete ih po ovoj razlici najlakše prepoznati.

ODLAZAK DO TOALETA

Kada žena saopšti muškarcu da je krenula do toaleta, on bi po pravilu trebalo da ustane kada i ona. Lepo bi bilo da ju i otprati.

NAPUŠTANJE RESTORANA

Za razliku od pristizanja, po odlasku iz restorana, žena bi trebalo da izađe prva, dok joj muškarac pridržava vrata i izlazi odmah za njom.

Većina restorana kod nas ne zahteva poseban stil oblačenja niti svoje posetioce time uslovljava, te možete, zavisno od restorana u koji odlazite, sami proceniti kako bi trebalo da budete odeveni. Ako se po narednom odlasku ne setite svih ovih pravila bontona, bez brige, profesionalno osoblje neće vam zameriti, a kako bi ono trebalo da se ponaša po vašem dolasku, pročitajte u našem narednom tekstu.

 

Blog

Avantura zvana “organizovanje venčanja”

Bilo da je vaša lepša polovina izgovorila preliminarno “DA” na neki sasvim romantičan način ili ste jednostavno postigli...

Rekli su o nama:

Great staff, especially the manager.The restaurant garden was beautiful, the food was prepared quickly and tasteful. Breakfast was very nice, served in the garden. Decent sized rooms with excellent airconditioning, which was quite welcome because it was 38c outside

ivanNL Holland