Restoran Fontana

Da li se osoblje restorana prema vama ponaša ovako?

08.05.2019.
Da li se osoblje restorana prema vama ponaša ovako?

Upitate li svoje roditelje ili bake i deke kakvi su odlasci u restorane bili nekada, sigurni smo da će vam ispričati hiljadu i jednu priču. Svaka od njih verovatno ima nešto zajedničko sa vašim doživljajem ugostiteljskih objekata koje posećujete. Ono što oni pamte zasigurno jeste „tretman“ koji su uživali u svojim omiljenim restoranima. Kada se na nekom mestu osećamo kao kod kuće, kada nas dočekuju sa osmehom i ugađaju nam, kada su fini i ljubazni, to je ono što nas „vezuje“ i vraća tom mestu. Da bi posao obavljali profesionalno i za svoj restoran stekli integritet i povoljnu reputaciju, konobari i barmeni najpre treba da usvoje pravila bontona i njima ovladaju. Gost svoje prve impresije formira upravo na osnovu načina komunikacije i ophođenja konobara, a na kraju, između ostalog, na osnovu toga i ocenjuje restoran. Koliko vam se puta desilo da je hrana koju ste probali bila odlična, ali je osoblje bilo neljubazno, sporo, drsko i nezainteresovano? Kada je situacija obratna, a oni koji vas u ugostiteljskom objektu dočekuju imaju manire, na gastronomski deo priče često ćete zažmuriti i dati još jednu šansu.
Evo najosnovnijih pravila ponašanja restoranskog osoblja:

USLUŽNOST I POŠTOVANJE INTIME

Situacije u kojima non stop tražite konobara pogledom i čekate da se pojavi kako biste mu signalizirali da vam je potreban, umeju da pokvare užitak boravka u restoranu. Dobar konobar uvek će na nenametljiv način biti u vašoj blizini i jednim pokretom vaše ruke doći do stola za kojim ste.

UVAŽAVANJE MIŠLJENJA I FLEKSIBILNOST

Kao gosti, često imamo posebne zahteve koji se uglavnom odnose na sastojke jela koja poručujemo. Na nešto smo alergični, nešto ne jedemo ili prosto tog dana ne želimo. Naš konobar trebalo bi da svaku molbu sasluša, uvaži, prenese kuvaru ili ostatku osoblja i ispoštuje nas.

POZNAVANJE MENIJA

Ponekad neodlučni po pitanju izbora hrane, upitaćemo konobara za savet. Može nas interesovati sastojak hrane, određenog sosa ili preliva ili ćemo prosto biti radoznali kada se radi o ukusu novog jela koje planiramo da probamo prvi put. Da bi nam bio na usluzi i zainteresovao nas za ponudu, konobar mora imati neophodno znanje o jelovniku.

PRIJATNOST

Odmereno držanje, pristojnost u odevanju, ton i način komunikacije konobara, ostavljaju prvi utisak koji utiče i na povratnu reakciju, odnosno, ponašanje gosta. Ukoliko konobar nije učtiv, već je mrzovoljan, odsečan u davanju informacija, spor, nezainteresovan ili vas ne sluša sa dovoljnom pažnjom, ovde se verovatno više nećete vraćati.

Kada se naredni put nađete u restoranu, obratite pažnju na ove stvari. Profesionalno bavljenje ugostiteljstvom podrazumeva poštovanje kodeksa ponašanja i maksimalnu pažnju usmerenu ka posetiocima.A ako konstantno odlazite na jedno isto mesto, sasvim je sigurno da ste pronašli svoj omiljeni restoran!

Blog

Avantura zvana “organizovanje venčanja”

Bilo da je vaša lepša polovina izgovorila preliminarno “DA” na neki sasvim romantičan način ili ste jednostavno postigli...

Rekli su o nama:

U Novom Sadu mi je omiljeni restoran Fontana, u centru grada koji je potpuno savršen, sa savršenim ambijentom, a pruža i apartmane za višednevne boravke. Često se dešava da svoje goste, nakog snimanja emisije „Neka pesma kaže“, vodim u ovaj restoran. Preporučujem Fontana šniclu, pohovanu piletinu sa susamon i jabuke u šlafroku

Nataša Ilić