Restoran Fontana

Kako da leti sačuvate svežinu namirnica

28.06.2019.
Kako da leti sačuvate svežinu namirnica

Jeste li ovih dana malo manje gladni nego inače? Nesnosne vrućine smanjile su apetit velikom broju ljudi i donele pojačanu potrebu za vodom. Manje se krećemo, više smo na kupalištima i izletištima, jedemo manje mesa i pikantne, začinjene hrane, a više salata, pasti i sadržinski manje kalorične hrane. Mnoge domaćice prestaju da prave zalihe hrane, jer se ona leti češće i brže kvari i zahteva više naše pažnje, kako ne bi izgubila važne vitamine, minerale i druge sastojke. Bilo bi dobro da obroke pripremate odmah nakon kupovine namirnica, poverite rok trajanja i pazite da se ne pokvare pre upotrebe. Određenim namirnicama potreban je poseban način čuvanja, ali, obraćajući pažnju na ove stvari, možemo sačuvati sve one koje su osetljive na vrućinu:

PRAVILNO PRANJE

Pranje voća i povrća higijenski ispravnom i čistom vodom, savetuje se kako nečistoće iz vode ne bi dospele na namirnicu i prodrle unutra. Ako je biljka u listovima ili je tako sečena, iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda savetuju da operete list po list i izbegnete nečistoće koje bi mogle da promaknu.

ČUVANJE NA ADEKVATNOJ TEMPERATURI

Veliki broj namirnica leti će se brzo pokvariti zbog visokih temperatura, pa ih je potrebno čuvati na adekvatnoj temperaturi u frižideru ili nekom drugom mestu predviđenom za to. Nakon pripreme, poslužite obrok što pre i po potrebi ga rashladite pre serviranja, kako se sastojci na toploti ne bi sasušili i poprimili neprijatan miris.

restoran FontanaKRATKO ČUVANJE HRANE

Svi volimo da unapred pripremimo kuvanu hranu za tekuću nedelju i time sami sebe poštedimo svakodnevnog kuvanja. Ipak, gledajte da leti ona u frižideru stoji najduže 5 dana kako ne bi došlo do kvarenja. Da biste je sačuvali duže, slobodno je zamrznite, a sterilne namirnice poput soka i mleka čuvajte takođe u frižideru.


Voće koje još uvek nije dovoljno zrelo slobodno možete na kratko ostaviti na suncu, ali pazite da efekat ne bude kontraproduktivan. Kada krenete na letovanje, kod kuće ostavite samo hranu za koju ste sigurni da ćete je, kada se vratite, pronaći u ispravnom stanju. Ako ipak ostajete kod kuće i ni najmanje ne razmišljate o kupovini hrane ili njenom pripremanju, naše osoblje za vas od ponedeljka do petka priprema raznovrstan dnevni meni.
O svim nedoumicama u vezi sa letnjim jelovnikom i čuvanjem hrane, radi smo da sa vama proćaskamo u našoj online zajednici, na društvenim mrežama!

Blog

Avantura zvana “organizovanje venčanja”

Bilo da je vaša lepša polovina izgovorila preliminarno “DA” na neki sasvim romantičan način ili ste jednostavno postigli...

Rekli su o nama:

Congratulations for mr Dragan and his team” I stayed with my family for 2 days in Fontana hotel. Here i had a great experience in which it was shown the professionalism and a great business atitude. In the last day i forgot my package,souvenir package in one shop near the hotel.When i remebered about the package i was already in Romania.I was very upset because i really liked my souvenir and it means very much for me. I called to the hotel where the director mr Dragan,was very nice and kind and went back in the shop after my package.He recover my package and put it in the luggage of one guest from Romania.It was amazing his behaviour,the quick reaction to my request. 10 points for Fontana,a great place for accomodation with very nice people.

Mircea