Restoran Fontana

Za kraj godine - najslađe! Kolači!

18.12.2019.
Za kraj godine - najslađe! Kolači!

Malo je onih koji će reći: ne, hvala, ne jedem kolače. Još od detinjstva, prikradali smo se da ukrademo malo čokolade, kreme ili šlaga i zasladimo se krišom. Svako posluženo parče torte ili kolača, podizalo je nivo sreće i mamilo osmehe. Retko koja proslava prolazi bez ove poslastice, stoga smo za kraj godine odlučili da im posvetimo koju reč i pozovemo vas na degustaciju.

 

Cheesecake

Jedan od najtraženijih kolača je svakako cheesecake. Osnovni recept ovog kolača je kora od keksa sa mnogo sira. Da budemo fer, i samo ovakav bi bio sjajan. Sa godinama, ovaj kolač je doživeo toliko varijacija da im se ne zna broj. U većini slučajeva, na sir se dodaje voće. Najčešće su to jagode, maline i višnje, ali svako voće je dobro došlo. Neki fast food lanci su na svoje cheesecake spcijalitete stavljali topljenu čokoladu poput milke ili kinder čokolade, što ovu vrstu deserta samo podiže na sam vrh svima omiljenih kolača. 

 

Baklava

Bitka oko porekla ovog kolača traje od kad je sveta i veka. Priča kaže da je orijentalnog porekla, dok neke tvrdnje balansiraju između teorija da baklava potiče iz Jermenije ili Grčke. Ono gde nema previše rasprave je činjenica da je baklava jedan od najdivnijih i najtraženijih kolača na svetu. Kao i za svaki recept, postoje razne varijacije. Šerbet je ono što krasi svaku baklavu i orasima daje još lepši ukus. 

 

Tiramisu

Italijansko čudo od kolača, blaženstvo kafe i piškota. Desert koji se obavezno servira hladan kako bi maskarpone pokazao sve svoje čari. Sama degustacija svakog podseća na neki italijanski kafe sa pogledom na prelepe gradske fontane. U neke verzije ovog kolača pored kafe, dodaju se i slatki likeri ili žestina poput konjaka, što unapređuje ukus, ali i isključuje najmlađe degustatore. 

 Čokoladna torta

Ova prelepa torta je idealna za sve prilike stoga njena popularnost ne jenjava. Vole je i stari i mladi, pogodna je za rođendane, venčanja i ostale proslave. Iako je tipična klasična čoko torta, vrlo često možete naći torte od crne čokolade, kao i bele. Čak i dekoracije koje se koriste, budu od čokolade ispunjene nekim nugatom ili karamelom. Kako onda, bilo ko u svetu da odoli ovoj savršenoj kombinaciji ukusa?! Kao dekoraciju možete dodati i neko bobičasto voće koje se savršeno uklapa sa svim nijansama i varijacijama čokolade. 

 

Lava kolač 

I za kraj, kolač koji oduševljava i na samo gledanje. Deluje komplikovano za pravljenje, ali ko je probao, brzo je shvatio da greši. Za svega 20 - 30 minuta, ovaj čokoladni specijalitet može se naći i na vašem stolu ili možete da odete u svoj omiljeni restoran na degustaciju. Dve potpuno različite teksture koje čine savršen tandem, morale bi biti obavezne na svačijem spisku degustacija. 

 

Nadamo se da smo vam zasladili sam kraj godine sa ovim predlozima, stoga vas pozivamo da još koji put svratite u Restoran Fontana i podsetite se ukusa nekih od ovih predivnih slatkša, uz akustičnu muziku, sa dragim ljudima i čašom dobrog vina. Ovom prilikom vam želimo srećne sve predstojeće praznike i nadamo se daljem druženju u narednoj godini! 

 

Blog

Avantura zvana “organizovanje venčanja”

Bilo da je vaša lepša polovina izgovorila preliminarno “DA” na neki sasvim romantičan način ili ste jednostavno postigli...

Rekli su o nama:

U Novom Sadu mi je omiljeni restoran Fontana, u centru grada koji je potpuno savršen, sa savršenim ambijentom, a pruža i apartmane za višednevne boravke. Često se dešava da svoje goste, nakog snimanja emisije „Neka pesma kaže“, vodim u ovaj restoran. Preporučujem Fontana šniclu, pohovanu piletinu sa susamon i jabuke u šlafroku

Nataša Ilić